fbpx
Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi deschidere vernisaj

Vernisaj Expoziție de Fotografie „Povești Venețiene”

Vernisajul Expoziție de Fotografie din 1 martie 2017 de la Ateneul Iași, vine cu 20 de povești venețiene scrise cu lumină în decursul a trei ani de carnaval venețian. Fiecare revenire a mea în Veneția fiind o nouă experiență cu noi descoperiri și redescoperiri. „Buongiorno Maschera!” și tresar, mă umplu de energie și simt că trăiesc într-o lume magică.

Afis Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi

Vernisaj Expoziție de Fotografie „Povești Venețiene”

Sunt îndrăgostit de Veneția în Carnaval când întreaga insulă se transformă într-un imens studio foto cu un fundal plin de istorie și având ca modele minunatele “Maschere”. Impresionantele costume împreună cu mișcările grațioase ale modelelor transformă orașul într-un tărâm de basm. Cele mai bune modele din lume precum și cei mai buni fotografi își dau întâlnire în februarie la Carnavalul Venețian. Europa, Australia, America, Asia se intersectează în perioada carnavalului în superba insulă Veneția.

Se lucrează luni întregi pentru fiecare costum în parte. Acestea sunt lucrate manual cu atenție deosebită la detalii. Optsprezece zile de carnaval și unele modele pregătesc pentru fiecare zi o altă costumație. Măștile sau „maschere” cum le spun venețienii, nu necesită a fi plătite pentru timpul și efortul lor. Ele doresc să întâlnească fotografi creativi ce să le fotografieze în ipostaze cât mai spectaculoase și bineînțeles să le trimită fotografiile.

Înarmat cu zâmbete și cărți de vizită am reușit o mulțime de conexiuni printre „maschere” și fotografi din întreaga lume. Vă invit să vedeți Carnavalul venețian prin ochii mei!

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi fotografie JCI Iasi

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi fotografie familie

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi 1

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi model Venetian

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - Bethany

Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie invitat Razvan Oprea

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie cameraman

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie Ilinca

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie in cadrul expozitiei 2

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie in cadrul expozitiei

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi fotografie PR Ateneu Iasi

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi fotografie de grup cu invitati

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi selfie

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie cu invitati

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - fotografie grup

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - invitati presa

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi deschidere vernisaj

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi deschidere vernisaj critic de arta Maria Bilasevschi

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi deschidere vernisaj

 Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi invitati

Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi interviu Apollonia TV

Vernisaj Expozitie de Fotografie Povesti Venetiene Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi - trupa boemic

Maria Bilasevschi, critic de artă despre Vernisaj Expoziție de fotografie „Povești Venețiene”

Veneția Serenissima, cea Prealuminată, atât de adesea subiect de contemplare, nostalgie sau indignare ȋn fața consumerismului exacerbat, emană din fotografiile lui Paul Padurariu o altă stare.
Imagini captivante ne transportă către un oraş rezervat, taciturn, ȋn care prezența umană este cea care dă pata de culoare peisajului, amintind ȋn parte de fotografiile alb negru ale ȋnceputului de sec. XX, când fotografia se ȋncăpățâna să nu surprindă ritmul rapid al schimbărilor şi degradărilor. Cele 20 de fotografii au fost selecționate din peste 6000 de cadre.

Povestea lui Paul Padurariu stă atât în personajele surprinse, in ipostaze ce stârnesc aprecieri de ordin scenografic, cu o dispunere de tip baroc, dar mai ales ce se petrece în spatele măștii, nu în sensul detinătorului ci a peisajului ce înconjoară.

Firul narativ este prins în farmecul locului, artistul reuşind să infuzeze personajele sale, actori-persoane, clădiri, gondole, natura, cu un romantism care transcede spațiul. Dând volum şi substanță unor elemente comune, adesea neobservate, Paul Padurariu evidențiază frumusețea intrinsecă nu doar a carnavalului, ci a Veneției. Fiindcă, în fapt, fiecare fotografie în parte surprinde o stare, o ipostază in care poziția corpului, freamătul discret al buzelor jonglează între maiestuozitate, mister și ludic. Masca venețiană ce rasturna rigidele ierarhii sociale europene, vazută multă vreme drept un mod de eliberare a individului de reguli, este astăzi un obiect de contemplare estetică. Cred că artistul folosește masca drept pretext pentru a afirma ceva mai presus de o prima înțelegere a imaginii. Sensibilitatea şi măiestria fotografului, reflectată ȋn imaginile expuse, are darul de a reda Veneției acel aer de mister atemporal. Senzația de solitudine este omniprezentă, deşi ȋn Veneția este aproape imposibil să fii singur, fie că este vorba de personaje izolate, surprinse ȋntr-o ipostază contemplativă, secretoasă, ori de clădirele ale căror solemnitate nu a fost ştearsă de evoluție.

Prin personajele surprinse de lentilă, suntem martorii splendorii arhitecturale, prin piațete şi străduțele scufundate ȋn ceață ori măturate de ploaie, la gondolele singuratice ce aşteaptă tăcut ȋn şiruri, oraşul lui Paul Padurariu pare a fi ȋnghețat ȋn timp, nu ȋntr-un sens anacronic ci dintr-un profund spirit de autoconservare.

Pe un traseu aparent solitar, artistul ne ȋndeamnă să vedem dincolo de structuri şi mituri și ne oferă o perspectivă ce ȋndepărtează aceste imagini iconice de acea realitate cu care suntem obişnuiți. Carnavalul Venețian pare a pluti ȋnspre un orizont unde se intersectează cu cerul ȋntunecat şi lumina divină. La ȋnceputul zilei ceața ȋmprejmuieşte soarele, clădirile, oamenii, ȋnsă treptat, prin pete de lumina pete, Veneția se dezvăluie, o Veneție ȋn care redescoperim viata, deseori sub masti neaşteptate cu o splendoare nealterată de schimbare.

Paul Padurariu nu ne impune o reacție categorică, lasă spațiile deschise in timp ce personajele, învăluite în țesături somptuoase, puternic colorate, în nuanțe de auriu, violet, albastru marin, scufundate ȋn ceață ori uşor suspendate,pentru a ne provoca să ne descoperim propriile sentimentele față de Veneția din spatele Veneției.

Expoziția este sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România, se bucură de susținerea Asociației Culturale Euro Est Alternativ – ACEEA și face parte din activitățile Clubul Fotografilor Iași.

Expoziția este cu vânzare, iar încasările vor fi donate către Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

 

Apariții media Vernisaj Expoziție de Fotografie „Povești Venețiene”:

Vernisaj Expoziție de Fotografie „Povești Venețiene” - Realitatea TV | Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi

Vernisaj Expoziție de Fotografie „Povești Venețiene” - Realitatea TV - televiziune nationala | Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi

Citește și despre „Secrete” – expozitie de fotografie Paul Padurariu fotograf profesionist Iasi – 2018

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suna acum!