În articolul de astăzi povestim cu o prietenă dragă mie, alături de care am oferit mireselor foarte multe informații la workshopurile gratuite organizate împreună, Cum să fii mireasă, și totodată un profesionist de încredere pe care îl recomand cu drag celor ce au nevoie de un organizator de evenimente, un om pasionat de frumos și decorațiuni cu suflet, Raluca Baltag.
1. Cum a luat naștere Bliss Events?
În primul rând mulțumesc Paul pentru acest interviu, pe care îl văd că pe un cadou deoarece anul acesta Bliss Events împlinește 10 ani de activitate în acest minunat domeniu al organizării de evenimente.
În 2006 am deschis un magazin de cadouri și decorațiuni și în acea perioada mă jucăm cu realizarea unor decorațiuni din plante uscate. Într-o zi, furnizorul de plante uscate îmi spune că firma lor organizează un curs de floristică la Odorheiul Secuiesc. M-am înscris și am mers timp de aproape 2 ani o dată la 3 luni la acest curs structurat pe diverse teme din floristică. A fost foarte interesant deoarece toate participantele erau deja în acest domeniu de ani buni, iar eu nu știam decât florile clasice, trandafiri, lalele, frezii, crini, cale. Când spunea profesorul să luăm 2 fire de nu știu ce floarea mă uităm la colegele mele ce iau și apoi luăm și eu, chiar eram comică, dar așa este orice început. Acolo am învățat tehnicile cele mai importante și tot acolo mi-am dat seama că îmi place foarte mult acest domeniu.
Între timp, a apărut firma Bliss Events, alegerea numelui, sigla și tot ceea ce înseamnă identitate vizuală. În primul an nu am putut face mare lucru deoarece era la început acest domeniu și a fost foarte greu în 2008 să promovezi o firma de acest gen, în condițiile în care la majoritatea nunților se făceau amenajări cu baloane și flori artificiale. Așa că mi-am îndreptat atenția spre un alt business, am deschis un afterschool dar tot în acel an au apărut și la școlile de stat unde era mult mai ieftin. A trebuit să închid și m-am mutat acasă în Târgu Frumos, după 10 ani de locuit în Iași.
Atunci eram în cea mai dificilă perioada din viața mea, toți prietenii mei erau la Iași, nu mai cunoșteam pe nimeni, dar surpriză, în prima zi când am ajuns, l-am cunoscut pe soțul meu Andrei. El lucra pe timpul verii la o firma care realiza aranjamente la nunți și astfel am avut un punct de discuții. După o perioada în care ne-am cunoscut mai bine am început să avem o relație și la 6 luni după ne-am căsătorit. Bineînțeles ne-am dorit flori naturale dar nu am găsit pe nimeni care să aibă sfeșnice și care să ne facă ceea ce noi ne doream. Și uite așa am făcut prima nuntă, fiindcă până atunci făcusem doar anumite părți dar nu o nuntă completă. După nuntă am investit toți banii în firma și uite astăzi suntem la al zecelea sezon. În toți acești ani ne-am dezvoltat și am crescut frumos împreună, am cunoscut foarte mulți tineri care au avut încredere în noi și am legat prieteni adevărate. A fost un drum cu toate ingredientele, zile bune, zile nebune, momente frumoase, momente care ne-au făcut să ne îndrăgostim de acest domeniu mereu în schimbare. Deși este un domeniu greu, cu multe sacrificii, cu multe zile și nopți dificile fiindcă muncim în două zile cât alțîi într-o luna, nu aș schimbă această activitate.
2. Ce servicii oferiți viitorilor miri?
Serviciile Bliss Events sunt atât de organizare și planificate eveniment (atât privat cât și corporate), consultanță în alegerile necesare nunții, cât și tot ceea ce cuprinde aranjamentele florale, decoruri diverse, huse, eșarfe, fete de masă, fum greu, lumini ambientale, photo corner, cununie în aer liber etc. Gama serviciilor este foarte largă dar în principiu noi ajutăm mirii să își realizeze evenimentul mult așteptat și dorit.



3. Cu cât timp înainte recomandați să fie alese decorațiunile pentru nuntă?
Recomandarea noastră este minim 1 an, în funcție de perioada în care este evenimentul. De ce 1 an? Împreună cu mirii alegem o tema a nunțîi, o direcție a evenimentului și astfel toate se vor lega frumos, vor avea legătură unele cu altele. De cele mai mutle ori mirii fac greșeală în a alege mai întâi sala și formația și apoi restul și astfel își dau seama că locația nu e potrivită stilului lor, formația nu e potrivită și așa mai departe. Noi considerăm că primul contract pe care este bine să îl semneze este cel cu organizatorul de eveniment și apoi cu toți ceilalți. Având atâția ani în spate, în urmă unei discuțîi, cumva un mic interviu, noi știm exact ce li se potrivește și ce nu, și astfel vom evita neplăcerile legate de nuntă.
Pentru a ști mai bine ce înseamnă organizarea unei nunți, noi am ales să venim în ajutorul mirilor cu un workshop unic în România, Cum să fii mireasă, locul ideal pentru a-și face o idee despre aspectele necesare creării unei nunți. Din punctul meu de vedere ar fi bine că mirii să nu mai vadă nuntă că pe ceva stresant și să aleagă să vadă unicitatea și frumusețea zilei nunțîi, să se bucure de momentele unice pe care le au, să zâmbească și să savureze fiecare clipă sărbătorind iubirea dintre ei.
4. În funcție de ce se aleg decorațiunile pentru nuntă? Sală, tematică, lumina din sală?
Decorațiunile pentru nuntă se aleg în primul rând după personalitatea mirilor, după ceea ce ei își doresc, după felul lor de a fi, după stilul petrecerii pe care o visează. Apoi mergem și implementăm dorințele lor în locația aleasă, în funcție de mărime, stil, culori, lumina. Așa cum am spus și mai sus ideal este că mirii să își facă un mic set de întrebări și respectiv răspunsuri și apoi să aleagă locația. Bineînțeles decorațiunile de nuntă se aleg și în funcție de bugetul fiecăruia și de importantă pe care ei o dau aranjamentelor florale, fiindcă nu pentru toți contează acest aspect, deși decorațiunile creează o atmosfera, oferă o emoție și transmit o anumită energie.
5. Care sunt recomandările în materie de culori, flori și design pentru 2019-2020?
Recomandarea mea este să aleagă ceva care să îi reprezinte, nu neapărat ceea ce este în trand. Spre exemplu anul acesta se poartă coralul, că și culoare, dar dacă această nu e potrivită locației și mirilor atunci clar nu îl alegem. Dar culorile, florile, designul pentru acest sezon ar fi bine să se ducă către natural și boem, să folosim naturalețea și simplitatea pentru a crea frumosul, să aleagă și aranjamentele la baza mesei în diverse suporturi elegante, să aleagă aranjamentele florale care pun în valoare floarea. Bineînțeles să nu uităm de romantism, toate trebuie să se încadreze în această zona indiferent că este o nuntă tradițională sau modernă.
6. Care sunt cele mai alese combinațîi de viitorii miri în materie de aranjamente?
Mirii aleg în mare parte aranjamentele clasice, rotunde, culori pastelate, roz, somon, crem. Fac aceste alegeri fiindcă le este mai ușor și nu vor să se complice cu prea multe, având în vedere câte trebuie să aleagă pentru nuntă. Recomandarea mea este să meargă pe sfatul floristului pe care îl aleg și să nu impună idei fixe și culori exacte deoarece florile nu sunt identice una cu cealaltă și să fie deschiși spre nou.
7. Flori naturale sau artificiale?
🤣🤣🤣 frumoasă întrebare!!! Clar flori naturale, fiindcă acestea au viață, oferă o atmosfera, creează o stare, transmit o emoție, aduc un parfum și sunt mult mai frumoase decât florile artificiale. Știi cum e cu florile naturale versus florile artificiale, la fel că și cu o față super frumoasă, perfect aranjată, dar care nu exprimă nimic și nu transmite nimic. Nu e deajuns să fii frumos estetic, trebuie să ai și o multitudine de calități și valori pentru a fi cu adevărat frumos.
Consider că florile artificiale au apărut tocmai pentru a face diferența între nunți, între oameni, pentru diversitate. În sfârșit florile naturale sunt privite că ceva frumos. Știi ce spun invitațîi când merg la un eveniment și sunt flori artificiale, spun că a fost un eveniment ok dar a avut florile artificiale pe masă, chiar nu mi-au plăcut, au impact la început dar nu transmit nimic. Consider că este o lipsa se respect față de invitați să îi primești cu flori artificiale. Și, să știi că nu este neapărat legat de preț, fiindcă mirii pot alege aranjamente la același preț și din flori naturale și artificiale. Văd florile artificiale la photo corner, la arcade exterioare, dar exclus în buchete de mireasă, lumânări, aranjamentele de pe mesele invitaților și prezidiu.
8. Ce nu ar trebui să lipsească de pe masa de prezidiu?
Masă de prezidiu este cea mai importantă deoarece acolo stau vedetele nunțîi și este de cele mai multe ori în mijloc, este vizibilă din orice unghi. Așa că, acolo este foarte important să avem aranjamente cât mai bine alese, să fie o diversitate, să aibă atât elemente florale cât și elemente de decor. Să fie o masă elegantă și plăcută, să fie un tablou frumos. Că și glumă, dacă întrebi un mire ce nu ar trebui să lipsească de pe masă de prezidiu, știi ce îți răspunde… casă de bani!


9. Cum procedați cu mirii care nu se află în țară, dar doresc să-și organizaze nuntă aici. Ce detalii ar trebui să vă trimită și cum decurge o planificare de la distanță?
În proporție de 30-40% mirii sunt la distanță și organizarea decurge în felul următor. Mirii ne trimit un email sau mesaj pe pagină de facebook cu dată nunțîi, locația, cam ce fel de nuntă își doresc, cam ce flori le plac, câteva poze pentru a ne putea face o idee despre dorințele lor. Apoi realizăm o oferta generală și la prima lor vizită în țară ne întâlnim și discutăm în detaliu. Dacă până la nuntă,ei nu reușesc să ajungă în țară, atunci realizăm întâlnirea prin video call și astfel stabilim toate detaliile. Este destul de simplu față de acum 10 ani.
10. Unde vă putem găsi?
- Site – www.blissevents.ro
- Facebook – Bliss Events Iași
- Instagram – @raluca_bliss
- Youtube – https://www.youtube.com/user/raluci2

